czwartek, 26 listopada 2015

Naleśniki z sosem truskawkowym


Mogłoby się wydawać, że naleśniki to prosta sprawa. Po wielu latach smażenia naleśników, moim głównym przepisem na nie była metoda 'na oko'. W końcu się zebrałam w sobie i dokładnie wszystko pomierzyłam, tak aby móc się z Wami podzielić moją recepturą. Głównie chodzi o proporcje i konsystencję ciasta naleśnikowego. Czasami, mimo trzmania się ściśle przepisu, ciasto wychodzi zbyt gęste lub zbyt rzadkie - w dużej mierze zależy to od użytej mąki.

Uwielbiam robić naleśniki i gdy nie mam pomysłu na obiad wybieram właśnie tą opcje + czyszczenie lodówki. Naleśniki dają, wprost niekończącą się ilość możliwości. Możemy je robić na słodko i wytrawnie - wszystko zależy od Was.
Składniki ( 12 - 14 sztuk) :
NALEŚNIKI
  • 180 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka
  • 150 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% - 36%
  • 2 jaja,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • masło / olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
SOS TRUSKAWKOWY
  • 450 g  truskawek mrożonych,
  • laska wanilii,
  • łyżka cukru,
Wykonanie:
  1. Truskawki wrzucamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu.
  2. Wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i dodajemy ok, 100-130 ml mleka. ( Aby ciasto wyszło bez grudek, na samym początku dodajemy tylko częsć mleka)
  3. Miksujemy. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego ew. grudki będą dokładnie roztarte. Miksujemy do momentu otrzymania głądkiej masy.
  4. Dodajemy resztę mleka i dalej miksujemy.
  5. Zrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 - 30 min. Ciasto wtedy odpocznie i trochę zgęstnieje.
  6. Powracamy do truskawek i dodajemy do nich cukier i laskę wanilii. ( Wanilia powinna być przekrojona na pół, a nasionka wyskrobane nożykiem. Połówki wanilii i nasionka wrzucamy do truskawek), dalej gotujemy na małym ogniu
  7. Smażymy naleśniki nalewając cienką warstwę ciasta  na patelnię (∅ 23 cm) posmarowaną małą warstwą tłuszczu. Czas smażenia z jednej strony to ok. minuty  na średniej mocy palnika. Naleśnik przerzucamy w momencie kiedy wierzch widocznie się zetnie - powstaną charakterystyczne bąble/wybrzuszenia.  Po przerzuceniu naleśnika na drugą stronę smażymy ok. 30 - 40 sekund.
  8. Z ugotowanych truskawek wyjmujemy wanilię i całość blendujemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz