Mogłoby się wydawać, że naleśniki to prosta sprawa. Po wielu latach smażenia naleśników, moim głównym przepisem na nie była metoda 'na oko'. W końcu się zebrałam w sobie i dokładnie wszystko pomierzyłam, tak aby móc się z Wami podzielić moją recepturą. Głównie chodzi o proporcje i konsystencję ciasta naleśnikowego. Czasami, mimo trzmania się ściśle przepisu, ciasto wychodzi zbyt gęste lub zbyt rzadkie - w dużej mierze zależy to od użytej mąki.
Uwielbiam robić naleśniki i gdy nie mam pomysłu na obiad wybieram właśnie tą opcje + czyszczenie lodówki. Naleśniki dają, wprost niekończącą się ilość możliwości. Możemy je robić na słodko i wytrawnie - wszystko zależy od Was.
Składniki ( 12 - 14 sztuk) :
NALEŚNIKI
- 180 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka
- 150 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% - 36%
- 2 jaja,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- masło / olej rzepakowy do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
SOS TRUSKAWKOWY
- 450 g truskawek mrożonych,
- laska wanilii,
- łyżka cukru,
Wykonanie:
- Truskawki wrzucamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka i dodajemy ok, 100-130 ml mleka. ( Aby ciasto wyszło bez grudek, na samym początku dodajemy tylko częsć mleka)
- Miksujemy. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego ew. grudki będą dokładnie roztarte. Miksujemy do momentu otrzymania głądkiej masy.
- Dodajemy resztę mleka i dalej miksujemy.
- Zrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 - 30 min. Ciasto wtedy odpocznie i trochę zgęstnieje.
- Powracamy do truskawek i dodajemy do nich cukier i laskę wanilii. ( Wanilia powinna być przekrojona na pół, a nasionka wyskrobane nożykiem. Połówki wanilii i nasionka wrzucamy do truskawek), dalej gotujemy na małym ogniu
- Smażymy naleśniki nalewając cienką warstwę ciasta na patelnię (∅ 23 cm) posmarowaną małą warstwą tłuszczu. Czas smażenia z jednej strony to ok. minuty na średniej mocy palnika. Naleśnik przerzucamy w momencie kiedy wierzch widocznie się zetnie - powstaną charakterystyczne bąble/wybrzuszenia. Po przerzuceniu naleśnika na drugą stronę smażymy ok. 30 - 40 sekund.
- Z ugotowanych truskawek wyjmujemy wanilię i całość blendujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz