środa, 2 grudnia 2015

Cukinia - Dietetyczny sposób na grillowanie



Smażenie cukinii wydaje się banalne. Owszem jest proste, jednak zazwyczaj trzeba użyć oliwy do smażenia aby cukinia była krucha w środku a delikatna i soczysta na zewnątrz. Sposób, który przedtawiam Wam dzisiaj jest banalny i żałuję, że wcześniej jego nie używałam w kuchni.
Oprócz tego, że nie potrzebujemy oliwy to czas grillowania też jest znacznie krótszy.



Wykonanie:

1. Przygotowujemy cukinię/bakłażana. Kroimy ją na plasterki ok 0,5 cm. Następnie solimy i pieprzymy.
Oczywiście możemy użuć ulubionych przypraw np. papryki czerwonejsłodkiej, ostrej, ziół prowansalskich itp.

2. Do grillowania/smażenia potrzebna jest nam patelnia. Nagrzewamy ją nie dodając oleju - na sucho.

3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy warzywa....




... i stawiamy na nich garnek i delikatnie dociskamy :) Osobiście posiadam garnek do zadań specjalnych - służy wyłącznie do smażenia popcornu, który rewelacjynie wielkością i ciężarem pasuje do tej czynności.

4. Warzywa smażymy ok. 2 minut z każdej strony.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. będę próbować w weekend.proste rozwiązania są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń