Składniki :
- 500 g mąki pszennej,
(3 szklanki),
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- kostka
masła (82%) w temp. pokojowej,
- 1 całe
jajko,
- 2 żółtka(
białka zostawiamy do ubicia z dwoma łyżeczkami cukru)
- ok 400 g
ziaren ze słonecznika i dyni
Przygotowanie :
Mąkę łączymy z proszkiem do
pieczenia, cukrem, rozdrobnionym masłem, jajkiem i żółtkami, tak aby powstała
masa o gładkiej i dość zwartej konsystencji.
Wskazówka :
Jeżeli ciasto jest zbyt płynne,
nalezy je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Białka mieszmy z cukrem. Ciasto
wałkujemy na delikatnie opruszonej mąką stolnicy na grubość ok 3 - 4 mm.
Wykrawamy ciasteczka. Smarujemy kółeczka białkiem, następnie zanóżamy w
ziarnach posmarowaną stroną, delikatnie dociskajac. Ciasteczka kładniemy na
papierze do pieczenia, z odstępem 2 cm.
Pieczemy 20 min. w 180˚ C.
Wspaniałe ciasteczka.Bardzo łątwe w przygotowaniu. Na penwno zrobię je jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuń