czwartek, 21 lutego 2013

Ciateczka ze słonecznikiem i dynią







"Pożywne i przepyszne zarazem...smak dzieciństwa, lata i beztroski."



Składniki :
  • 500 g mąki pszennej, (3 szklanki),
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  •  kostka masła (82%) w temp. pokojowej,
  •  1 całe jajko,
  •  2 żółtka( białka zostawiamy do ubicia z dwoma łyżeczkami cukru)
  •   ok 400 g ziaren ze słonecznika i dyni
Przygotowanie :

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, rozdrobnionym masłem, jajkiem i żółtkami, tak aby powstała masa o gładkiej i dość zwartej konsystencji.

Wskazówka :
Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, nalezy je zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Białka mieszmy z cukrem. Ciasto wałkujemy na delikatnie opruszonej mąką stolnicy na grubość ok 3 - 4 mm. Wykrawamy ciasteczka. Smarujemy kółeczka białkiem, następnie zanóżamy w ziarnach posmarowaną stroną, delikatnie dociskajac. Ciasteczka kładniemy na papierze do pieczenia, z odstępem 2 cm.
Pieczemy 20 min. w 180˚ C.

1 komentarz:

  1. Wspaniałe ciasteczka.Bardzo łątwe w przygotowaniu. Na penwno zrobię je jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń