czwartek, 28 lutego 2013

Muffinki migdałowe






" Wspaniałe wilgotne muffiny, o zdecydowanym migdałowym smaku i aromacie. Dodane śliwki i orzechy wspaniale uzupełniają całości. "



Składniki na 12 muffinek :
  •  250 g mąki pszennej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczeni
  •  szczypta soli
  •  150 g brązowego cukru
  •  80 g suszonych śliwek, posiekanych
  •  80 g migdałów, posiekanych bardzo drobno
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  •  200 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  •  2 łyżki oleju słonecznikowego
  •  kilka łyżek płatków migdałów do posypania
Wykonanie :

Łączymy w jednej misce składniki suche : mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
W drugim naczyniu mieszamy śliwki, orzechy, migdały, mleko, olej, zapach migdałowy. Następnie łączymy zawartości obu naczyń i mieszamy jedynie do połączenia składników, tak aby cisto sie zbyt nie napuszyło. Moje ciasto początkowo było troszczkę zbyt suche, wiec dodoałam 2 łyżki mleka.

Papilotki wykłądamy do formy do muffinek, każdą do 3/4 wysokości zapełniamy ciastem. Opruszamy płatkami migdałowymi.
Piec przez 25 -30 min. w 190 ºC.

   Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz