"
Wspaniałe wilgotne muffiny, o zdecydowanym migdałowym smaku i aromacie. Dodane
śliwki i orzechy wspaniale uzupełniają całości. "
Składniki na 12 muffinek :
- 250 g mąki
pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczeni
- szczypta
soli
- 150 g
brązowego cukru
- 80 g
suszonych śliwek, posiekanych
- 80 g
migdałów, posiekanych bardzo drobno
- 50 g posiekanych
orzechów włoskich
- 200 ml
mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów
- 2 łyżki
oleju słonecznikowego
- kilka
łyżek płatków migdałów do posypania
Wykonanie :
Łączymy w jednej misce składniki
suche : mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
W drugim naczyniu mieszamy śliwki,
orzechy, migdały, mleko, olej, zapach migdałowy. Następnie łączymy zawartości
obu naczyń i mieszamy jedynie do połączenia składników, tak aby cisto sie zbyt
nie napuszyło. Moje ciasto początkowo było troszczkę zbyt suche, wiec dodoałam
2 łyżki mleka.
Papilotki wykłądamy do formy do
muffinek, każdą do 3/4 wysokości zapełniamy ciastem. Opruszamy płatkami
migdałowymi.
Piec przez 25 -30 min. w 190 ºC.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz