"Danie tanie i zdrowe zarazem,polecam osobom, które nie przepadają za
szpinakiem"
Składniki na kluski (porcja dla 2-óch osob):
- ok. 60 dag ziemniaków
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i
odlaniu wody pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę do wcześniej przygotowanego
naczynia.
3.Wyrównujemy powierzchnię ziemniaków i dzielimy ją nożem na cztery równe
części.
4.Jedną część wyciągamy i uzupełniamy taką samą ilością mąki ziemniaczanej.
5.Ciasto dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt
mokre, dodajemy trochę mąki ziemniaczanej, ale bardzo ostrożnie.
6. Z ciasta formujemy kulki i delikatnie robimy kciukiem dziurki na
środku ich powierzchni.
7. Kluseczki wrzucamy partiami do wrzącej, dobrze posolonej wody. Gotujemy
ok. 2 min. od wypłynięcia. Mieszamy po wrzuceniu, aby kluski się nie
posklejały. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Składniki na sos szpinakowy:
- 2 opakowania świeżego szpinaku,
- łyżka masła
- 3-4 łyżki śmietany 18% (można zastąpić jogurtem
greckim),
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz,
- parmezan.
Wykonanie :
1. Szpinak myjemy.
2. Na rozgrzanej, dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
3. Wrzucamy szpinak na patelnię (nie przerażajcie się ilością bo szpinak
bardzo się kurczy).Często mieszamy,tak aby smażył się równomiernie.
4. Po podsmażeniu dosyć dobrze solimy, ponieważ szpinak mocno
chłonie sól.
5. Dodajemy starty czosnek
6.Zmniejszamy ogień pod palnikiem i dodajemy śmietanę oraz resztę przypraw
( gałka,pieprz i sól w razie potrzeby).
Wskazówka:
Sos szpinakowy radzę przygotować przed gotowaniem klusek.
Kluseczki podajemy na gorąco polane sosem i opruszone świeżo startym
parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz