piątek, 22 marca 2013

Kluseczki śląskie z sosem szpinakowym





"Danie tanie i zdrowe zarazem,polecam osobom, które nie przepadają za szpinakiem"



Składniki na kluski (porcja dla 2-óch osob):
  • ok. 60 dag ziemniaków
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odlaniu wody pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę do wcześniej przygotowanego naczynia.
3.Wyrównujemy powierzchnię ziemniaków i dzielimy ją nożem na cztery równe części.
4.Jedną część wyciągamy i uzupełniamy taką samą ilością mąki ziemniaczanej.
5.Ciasto dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy trochę mąki ziemniaczanej, ale bardzo ostrożnie.
6.  Z ciasta formujemy kulki i delikatnie robimy kciukiem dziurki na środku ich powierzchni.
7. Kluseczki wrzucamy partiami do wrzącej, dobrze posolonej wody. Gotujemy ok. 2 min. od wypłynięcia. Mieszamy po wrzuceniu, aby kluski się nie posklejały. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Składniki na sos szpinakowy:
  • 2 opakowania świeżego szpinaku,
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki śmietany 18% (można zastąpić jogurtem greckim),
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz,
  • parmezan.

Wykonanie :

1. Szpinak myjemy.
2. Na rozgrzanej, dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
3. Wrzucamy szpinak na patelnię (nie przerażajcie się ilością bo szpinak bardzo się kurczy).Często mieszamy,tak aby smażył się równomiernie.
4. Po podsmażeniu  dosyć dobrze solimy, ponieważ szpinak mocno chłonie sól.
5. Dodajemy starty czosnek
6.Zmniejszamy ogień pod palnikiem i dodajemy śmietanę oraz resztę przypraw ( gałka,pieprz i sól w razie potrzeby).

Wskazówka:
Sos szpinakowy radzę przygotować przed gotowaniem klusek.
Kluseczki podajemy na gorąco polane sosem i opruszone świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz