Kalafior jest niezwykle wdzięcznym
warzywem w kuchni, które wspaniale nadaje się do zimowych szaleństw
kulinarnych. Przyrządziłam kalafiora w sposób azjatycki, a inspiracją był
przepis pochodzący z bloga Kwestia Smaku.
Składniki na 2 porcje:
- dymka wraz ze szczypiorkiem,
- ¼ strąka czerwonej papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 cm korzenia imbiru,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- szklanka mleka kokosowego,
- szklanka wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka soku z limonki/cytryny,
- łyżeczka cukru,
- 1 mały kalafior,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
Do podania polecam ryż jaśminowy bądź
dziki.
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki
i odstawiamy. Chili, czosnek, dymkę i imbir obieramy i bardzo drobno
siekamy. Rozgrzewamy wok, dodajemy olej kokosowy. Gdy wok jest już rozgrzany
dodajemy posiekane warzywa. Smarzymy całość przez ok minutę, po czym dodajemy 2
łyżeczki curry i smarzymy jeszcze ok 15 sekund. Dodajemy mleko kokosowe i wodę
- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, cukier
i przecier pomidorowy ( potrawa musi równoważyć cztery smaki - ostry, kwaśny,
słodki i słony - zależy głównie od upodobań smakowych, dlatego podałam
orientacyjne wartości, których używa się u mnie w domu).
Dodajemy kalafiora i gotujemy pod
przykryciem ok 15 min., aż do momentu gdy kalafior będzie miękki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz