wtorek, 28 stycznia 2014

Kalafior z curry




Kalafior jest niezwykle wdzięcznym warzywem w kuchni, które wspaniale nadaje się do zimowych szaleństw kulinarnych. Przyrządziłam kalafiora w sposób azjatycki, a inspiracją był przepis pochodzący z bloga Kwestia Smaku.



Składniki na 2 porcje:
  • dymka wraz ze szczypiorkiem,
  • ¼ strąka czerwonej papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm korzenia imbiru,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • szklanka wody,
  •  2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z limonki/cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • 1 mały kalafior,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
Do podania polecam ryż jaśminowy bądź dziki.

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i odstawiamy. Chili, czosnek, dymkę i imbir obieramy i bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy wok, dodajemy olej kokosowy. Gdy wok jest już rozgrzany dodajemy posiekane warzywa. Smarzymy całość przez ok minutę, po czym dodajemy 2 łyżeczki curry i smarzymy jeszcze ok 15 sekund. Dodajemy mleko kokosowe i wodę - mieszamy do połączenia składników. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przecier pomidorowy ( potrawa musi równoważyć cztery smaki - ostry, kwaśny, słodki i słony - zależy głównie od upodobań smakowych, dlatego podałam orientacyjne wartości, których używa się u mnie w domu).
Dodajemy kalafiora i gotujemy pod przykryciem ok 15 min., aż do momentu gdy kalafior będzie miękki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz