Zupa
ogórkowa należy do moich ulubionych, dlatego często gości na naszym stole. Jest niezwykle prosta, a jej wyrazisty
smak wspaniale wpisuje się w polskie klimaty.
Składniki
na 4 porcji:
- 2,5 l esencjonalnego wywaru z
włoszczyzny i mięsa.
- 60 dag ogórków,
- łyżka smalcu,
- łyżeczka masła klarowanego/smalcu,
- ½ szklanki zalewy z ogórków –
porcja zależna od upodobań,
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe,
- duży ząbek czosnku,
- łyżka mąki,
- posiekany koperek – ok. 1 łyżki,
- posiekana cebula,
Wykonanie:
Wywar doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zmiażdżonym nożem czosnkiem. Ogórki obieramy ze skórki, i ścieramy na tarce warzywnej. Rozgrzewamy smalec na patelni. Sok z ogórków odciskamy do wywaru, a ogórki smażymy przez minutę na patelni, następnie oprószamy je mąką i smażymy przez 4-5 minut. Wrzucamy podsmażone ogórki do zupy i zagotowujemy. Podsmażamy na patelni do cebulę, aż do momentu zrumienienia i również dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień i posypujemy koperkiem. Gotujemy przez 5 min.
Do
zupy ogórkowej polecam ziemniaki z wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz