środa, 29 stycznia 2014

Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa należy do moich ulubionych, dlatego często gości na naszym stole. Jest niezwykle prosta, a jej wyrazisty smak wspaniale wpisuje się w polskie klimaty.



Składniki na 4 porcji:
  • 2,5 l esencjonalnego wywaru z włoszczyzny i mięsa.
  • 60 dag ogórków,
  • łyżka smalcu,
  • łyżeczka masła klarowanego/smalcu,
  • ½ szklanki zalewy z ogórków – porcja zależna od   upodobań,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe,
  • duży ząbek czosnku,
  • łyżka mąki,
  • posiekany koperek – ok. 1 łyżki,
  • posiekana cebula,

Wykonanie:

Wywar doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi i zmiażdżonym nożem czosnkiem. Ogórki obieramy ze skórki, i ścieramy na tarce warzywnej. Rozgrzewamy smalec na patelni. Sok z ogórków odciskamy do wywaru, a ogórki smażymy przez minutę na patelni, następnie oprószamy je mąką i smażymy przez 4-5 minut. Wrzucamy podsmażone ogórki do zupy i zagotowujemy. Podsmażamy na patelni do cebulę, aż do momentu zrumienienia i również dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień i posypujemy koperkiem. Gotujemy przez 5 min.
Do zupy ogórkowej polecam ziemniaki z wody.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz