Coś specjalnie dla osób, które lubią podkręcić smak pizzy bądź sałatki, ostrym smakiem. Przygotowanie zabiera zaledwie kilka minut. Osobiście używam go do wielu dań, gdyż nie muszę za każdym razem kroić papryczki. Taka oliwa może stać naprawdę długo, jedyne o czym trzeba pamiętać to ciemne i w miarę chłodne miejsce.
Składniki:
- dobrej jakości oliwa z oliwek najlepiej z pierwszego tłoczenia,
- świeża papryczka chilli,
- suszona papryczka chilli,
- 6 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Do przygotowanej butelki wlewamy oliwę z oliwek, następnie kroimy na pół bądź na ćwiartki papryczkę ( sposób krojenia zależy od tego jaką średnicę ma nasza papryczka i średnica szyjki w butelce). Syszoną paprykę miażdżymy w moździeżu i wsypujemy do butelki. Na sam koniec dodajemy pomidory. Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz