Zupełnie inna niż dotychczas Wam znana. Smak trochę nawiązuje do smaków dalekowschodnich. Sama nie przypuszczałam, że nasz pyszny polski burak może mnie jeszcze tak zaskoczyć.
Składniki:
- 5 średnich buraków,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 cm imbiru,
- 3 łyżki oliwy z chilli,
- puszka mleka kokosowego,
- płaska łyżeczka soli,
- kolendra,
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy, suszymy, następnie zawijamy w papier aluminiowy i wsadzamy do piekarnika na 50-60 min. w 200˚C.
Wyciągamy buraki, zdejmujemy papier i chwilę czekamy aż trochę przestygną.
Następnie buraki obieramy, zostawiamy 1/2 buraka do dekoracji, resztę kroimy w kostkę,
Rozgrzewamy oliwę w garnku. Po nagrzaniu wrzucamy zmażdzony czosnek i starty imbir. Smażymy ok. 1 min. i wrzycamy pokrojone buraki. Zalewamy mlekiem kokosowym, solimy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 - 15 min.
Po tym czasie blendujemy zupę. Podajemy ze świażą kolendrą i pokrojonym w paseczki burakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz