poniedziałek, 23 listopada 2015

Pierogi leniwe z kaszą manną


Pierogi leniwe zdecydowanie kojarzą mi się z moją babcią, która serwowała mi wersję z cynamonem i cukrem. Jak nazwa wskazuje rzeczywiście do przygotowania ich, nie potrzebujemy zbyt wiele czasu i składników.

Moja wersja troszkę różni się od klasycznych pierogów leniwych, gdyż mąkę zastąpiłam kaszą manną. Pytanie dlaczego? Już odpowiadam, bardzo zależało mi na tym aby pierożki były bardzo delikatne i to właśnie daje podmiana mąki na kaszę.
Potrzebne składniki:
  • 500 g białego sera, ( ja zmieszałam 250 g półtłustego i 250 g tłustego, ser nie może zawierać zbyt wiele wody - musi być zwarty),
  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • duże jajko,
  • garść mąki pszennej,
  • sól,
  • ew. cukier, cynamon, powidła,
Wykonanie:
  1. Dwukrotnie przeciskamy ser przez praskę.

2. Dodajemy jajko i kaszę i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy.

3. Przygotowujemy miejsce na którym będziemy robić pierogi. Ja zrobiłam to na desce opruszonej garstką kaszy mannej i garstką mąki.





4. Wlewamy wodę do dużego garnka, solimy wodę i włączamy.
5.  Z masy pierogowej odrywamy 1/3 i rolujemy , następnie delikatnie spłaszczamy.

6. Nożykiem wycinamy pierogi nadając im kształt rombów.



7.  Aby pierogi podczas gotowania się tak nie rozpadały zawsze boki każdego z nich obtaczam w kaszy i mące.






8. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody. W zależności od wielkości garnka albo wrzycamy partiami ( wrzucałam dwa razy ), albo wszystkie odrazu. Osobiście polecam partiami, gdyż umikniemy przypadkowego sklejenia, zdecydowanie jest łątwiej mieszać, poza tym nie obniżamy zbyt mocno temperatury wody. Czas gotowania to 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

9. W zależności od upodobań możemy podać pierogi na słodko z cukrem waniliowym i cynamonem, śmietaną z cukrem, powidłami, bądź z solą, rozpuszczonym masłem i bułką tartą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz