Sprawdzony sposób na odmrażanie ryb, który sprawia że ryba zachowuje swoją soczystość i delikatny smak.
Czego potrzebujemy?
- zamrożone ryby ew. filety rybne,
- łyżka soli,
- mleko*
- woda,
Zamrożoną rybę/filety, wkładamy do miski, posypujemy solą, zalewamy do połowy wysokości mlekiem, następnie wlewamy wodę tak aby ryby w całości były pokryte płynem. Odstawiamy na godzinę bądź dłużej w zależności od grubości odmrażanych ryb.
Po odmrożeniu rybę należy dokłądnie, ale nie za mocno, odsączyć papierowym ręcznikiem.
Sposób odmrażania mięs poprzez dodanie mleka, wspaniale się też nadaje domoczenia schabu.
*Ze względu na moją nietolerancję laktozy używam mleka bez laktozy. Jest ono nieco słodsze od zwykłego, dlatego dosypuję pół łyżki soli więcej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz