czwartek, 29 listopada 2012

Muffiny z żurawiną






Składniki na ok. 12 - 14 muffinek :

  • 1 szklanka żurawiny ( suszona, mrożona, świeża ),
  •  2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 do 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki kefiru, maślanki bądź jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 6 dag roztopionego masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
Wykonanie :
Wszystkie składniki powinny być wcześniej przygotowane, tak aby były w temperaturze pokojowej.
Mieszamy skłądniki sypkie w jednej misce, w drugiej mokre. Po wymieszaniu łączymy obie części i dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste i grudkowate. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek.
Pieczemy 25 min. w temperaturze 185 - 190̊C.

1 komentarz:

  1. Super muffiny. Kocham wszystko co z żurawinami, ale spokojnie w tym przepisie można je urozmaicać innymi suszonymi owocami. Polecam!

    OdpowiedzUsuń