Składniki na ok. 12 - 14
muffinek :
- 1 szklanka
żurawiny ( suszona, mrożona, świeża ),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 do 2/3
szklanki drobnego cukru,
- szczypta
soli,
- 1 duże
jajko,
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
- 3/4
szklanki kefiru, maślanki bądź jogurtu naturalnego,
- 1/3
szklanki mleka,
- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika,
- 6 dag
roztopionego masła,
- 1 łyżka
soku z cytryny,
Wykonanie :
Wszystkie
składniki powinny być wcześniej przygotowane, tak aby były w temperaturze
pokojowej.
Mieszamy
skłądniki sypkie w jednej misce, w drugiej mokre. Po wymieszaniu łączymy obie
części i dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste i grudkowate. Nakładamy
ciasto do 3/4 wysokości foremek.
Pieczemy
25 min. w temperaturze 185 - 190̊C.
Super muffiny. Kocham wszystko co z żurawinami, ale spokojnie w tym przepisie można je urozmaicać innymi suszonymi owocami. Polecam!
OdpowiedzUsuń