Składniki
(porcja dla dwóch osób) :
- średniej wielkości pierś kurza
(cała),
- ok.
15 małych oliwek przekrojonych na pół,
- 4
pomidorki suszone,
- 3 plastry
fety o grubości ok. 1 cm,(niebieska mlekowity)
- 4 łyżeczki
czerwonego pesto,
- puszka
pomidorów krojonych,
- 1/3
szklanki przecieru pomidorowego,
- dwa
średnie ząbki czosnku,
- garstka
świeżych, posiekanych liśći bazylii,
Wykonanie
:
Przygotowanie
mięsa :
Piersi myjemy, a nastepnie
osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na dwie połówki, w razie konieczności
wycinamy kosteczki. Każdą część piersi kroimy pod kątem na pół tak by otrzymać
łącznie cztery cząstki. Następnie, cząsteczki rozbijamy tłuczkiem tak aby miały
ok 3 mm grubości ( najlepiej miesko włożyć pomiedzy folię
spożywczą i tak ubijać - piersi się nie przyklejają do blatu/deski). Po ubiciu,
każdą porcję smarujemy jedną łyżeczką pesto, ale tylko po stronie po której
będziemy układać farsz. Plastry fety dzilimy na połówki i układamy otrzymane paseczki
na porcjach mięsa. Układamy oliwki oraz po jednym kawałku pomidora. Do
zawinięcia piersi będą nam potrzebne wykałaczki, aby przygotowane zawiniątka
nie rozwinęły się podczas smażenia. Przed wyłożeniem na rozgrzaną patelnię
mięso solimy i pieprzymy wedle upodobań. Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony,
następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do naczynia
kieliszek lub inny mały szklany (żaroodporny) pojemniczek z wodą,
przykrywamy i pieczemy 15 min. 200̊ C
Przygotowanie
sosu :
Do rondelka wlewamy pół łyżki
oliwy z oliwek, puszkę pomidorów,zmiażdżony nożem czosnek oraz przecier.
Solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy do momentu kiedy sos w widoczny sposób
zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię. Mieszamy i odstawiamy pod
przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz