czwartek, 29 listopada 2012

Piersi kurze z czerwonym pesto

    




Składniki (porcja dla dwóch osób) : 
  •  średniej wielkości pierś kurza (cała),
  •  ok. 15 małych oliwek przekrojonych na pół,
  •  4 pomidorki suszone,
  • 3 plastry fety o grubości ok. 1 cm,(niebieska mlekowity)
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
  • dwa średnie ząbki czosnku,
  • garstka świeżych, posiekanych liśći bazylii,
Wykonanie :

Przygotowanie mięsa :

Piersi myjemy, a nastepnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na dwie połówki, w razie konieczności wycinamy kosteczki. Każdą część piersi kroimy pod kątem na pół tak by otrzymać łącznie cztery cząstki. Następnie, cząsteczki rozbijamy tłuczkiem tak aby miały ok 3 mm grubości     ( najlepiej miesko włożyć pomiedzy folię spożywczą i tak ubijać - piersi się nie przyklejają do blatu/deski). Po ubiciu, każdą porcję smarujemy jedną łyżeczką pesto, ale tylko po stronie po której będziemy układać farsz. Plastry fety dzilimy na połówki i układamy otrzymane paseczki na porcjach mięsa. Układamy oliwki oraz po jednym kawałku pomidora. Do zawinięcia piersi będą nam potrzebne wykałaczki, aby przygotowane zawiniątka nie rozwinęły się podczas smażenia. Przed wyłożeniem na rozgrzaną patelnię mięso solimy i pieprzymy wedle upodobań. Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy  do naczynia żaroodpornego, wkładamy do naczynia kieliszek lub inny mały szklany (żaroodporny) pojemniczek  z wodą, przykrywamy i pieczemy 15 min. 200̊ C

Przygotowanie sosu :

Do rondelka wlewamy pół łyżki oliwy z oliwek, puszkę pomidorów,zmiażdżony nożem czosnek oraz przecier. Solimy, pieprzymy do smaku. Gotujemy do momentu kiedy sos w widoczny sposób zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bazylię. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz