piątek, 2 października 2015

Ciasto cytrynowe kukurydziane


Ciasto idealne dla osób, które tak ja ja mają nietolerancę glutenu. Jestem na etapie szukania smacznych, tanich i szybkich przepisów i ten właśnie taki jest. Najlepszym sprawdzeniem jakości dań bezglutenowych wykonanych jest mój mąż, który nie ma żadnych uczuleń - szczęściarz :) To ciasto bardzo mu smakowało, dowodem były dwie dokładki.


Składniki:
  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 150 g oleju kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru brązowego nierafinowanego,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Jajka miksujemy razem z cukrem ( cukier dodajemy partiami). do otrzymania puszystej masy. Na koniec dolewamy sok i skórkę z cytryny i dalej miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Całość przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem (moja forma na babkę ma 21 cm średnicy).
Pieczemy ok. 40 - 45 min - do tak zwanego suchego patyczka w temp. 175 ºC 
Smacznego!


1 komentarz: