środa, 18 listopada 2015

5 sposobów na użycie kefiru



Kefir jest nieodłącznym bywalcem w naszym domu.  Ma nieco intensywniejszy smak od jogurtu naturalnego oraz rzadszą konsystencję, chociaż jest to zależne od producenta. Ogolnie zasada jest taka, że im krótsza lista składników – tym lepiej. Kefir jest wyjątkiem wśród nabiałów, gdyż jako jedyny z tej rodziny nie zakwasza organizmu - ma obojętny wpływ na jego ph.

Oczywiście smak kefiru sam w sobie jest świetny, zwłaszcza w upalne dni, jednak podam Wam parę swoich sprawdzonych sposobów na użycie kefiru.
1. Smoothies - koktajle.

Jest idealny do tworzenia koktajli. Ma właściwą konsystencję i w moim odczuciu nie jest tak cierpki jak jogurt naturalny. 
Można je robić na słodko, kwaśno, ostro - pełna dowloność. Moim ulubionym połączeniem jest kefir z mango.



2. Dressing do sałatkek.

Bombardowani reklamami o wspaniałych, gęstych jogurtach, specjalnie do popisowych sałatek, zapominamy o zdrowszym (bo bez tablicy Mendelejewa na odwrocie), bardzo polskim produkcie - kefirze.
Jeżeli robicie zieloną sałatkę, zastosowanie kefiru jako bazy do zrobienia dressingu nada jej charakteru. Świetnie się łączy z ziołami.



3. Wypieki.

Używania kefiru do wypieków nauczyła mnie ciocia, która robiła niesamowite placuszki. Dopiero wiele lat później, mądre książki z przepisami pokazały mi, że są to pancakes. Bez kefiru nie ma pancake'ów, a bez pancake'ów nie ma wspaniałego śniadania/podwieczorku.

Kefiru można również używać do pieczenia chleba, ciast i muffinek, zastępując podaną w przepisie ilość mleka - kefirem.



4. Lody i desery.

Kefir znalazł również miejsce w moich ulubionych deserach. Miksujemy ulubione owoce i dodajemy kefiru zamiast mleka/jogurtu. Następnym razem, jeżeli będziesz robić domowe lody, zastąp mleko, kefirem, a zyskają wyrazistego smaku.

Źródło: www.mojewypieki.com


5. Płatki owsiane/gryczane/jaglane.

Aby urozmaicić śniadanie, gorąco polecam zalanie dowolnych płatków kefirem i zostawienie ich na noc. Rano płatki będą miękkie i zachowają wszystkie swoje wartości. Owoce świeże i suszone, będą dodatkowym źródłem smaku i wartości odżywczych.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz