Kefir jest nieodłącznym bywalcem w naszym domu. Ma nieco intensywniejszy smak od jogurtu
naturalnego oraz rzadszą konsystencję, chociaż jest to zależne od producenta.
Ogolnie zasada jest taka, że im krótsza lista składników – tym lepiej. Kefir jest wyjątkiem wśród nabiałów, gdyż jako jedyny z tej rodziny nie zakwasza organizmu - ma obojętny wpływ na jego ph.
Oczywiście smak kefiru sam w sobie jest świetny, zwłaszcza w
upalne dni, jednak podam Wam parę swoich sprawdzonych sposobów na użycie
kefiru.
Jest idealny do tworzenia koktajli. Ma właściwą konsystencję i w moim odczuciu nie jest tak cierpki jak jogurt naturalny.
Można je robić na słodko, kwaśno, ostro - pełna dowloność. Moim ulubionym połączeniem jest kefir z mango.
2. Dressing do sałatkek.
Bombardowani reklamami o wspaniałych, gęstych jogurtach, specjalnie do popisowych sałatek, zapominamy o zdrowszym (bo bez tablicy Mendelejewa na odwrocie), bardzo polskim produkcie - kefirze.
Jeżeli robicie zieloną sałatkę, zastosowanie kefiru jako bazy do zrobienia dressingu nada jej charakteru. Świetnie się łączy z ziołami.
3. Wypieki.
Używania kefiru do wypieków nauczyła mnie ciocia, która robiła niesamowite placuszki. Dopiero wiele lat później, mądre książki z przepisami pokazały mi, że są to pancakes. Bez kefiru nie ma pancake'ów, a bez pancake'ów nie ma wspaniałego śniadania/podwieczorku.
Kefiru można również używać do pieczenia chleba, ciast i muffinek, zastępując podaną w przepisie ilość mleka - kefirem.
4. Lody i desery.
Kefir znalazł również miejsce w moich ulubionych deserach. Miksujemy ulubione owoce i dodajemy kefiru zamiast mleka/jogurtu. Następnym razem, jeżeli będziesz robić domowe lody, zastąp mleko, kefirem, a zyskają wyrazistego smaku.
5. Płatki owsiane/gryczane/jaglane.
Aby urozmaicić śniadanie, gorąco polecam zalanie dowolnych płatków kefirem i zostawienie ich na noc. Rano płatki będą miękkie i zachowają wszystkie swoje wartości. Owoce świeże i suszone, będą dodatkowym źródłem smaku i wartości odżywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz