czwartek, 21 lutego 2013

Łosoś pod koperkową pierzynką



              "Danie, które poprostu nie może nie wyjść .. Pyszny i soczysty łosoś ."




Porcja dla 2óch osób:
  •  ok. 40 dag świeżego łososia,
  •  2 pęczki koperku,
  •  2 średniej wielkości ząbki czosnku,
  •  pieprz cytrynowy,
  •  ok. 4 łyżek oliwy z oliwek,
  •  sok z cytryny, sól do smaku,
Przygotowanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 190 ̊ C.

Wskazówka :
Jeżeli mam zamrożone rybki, zawsze odmrażam je w mleku z łyżką soli.  Sposób ten sprawia, że ryba jest delikatna i równomiernie osolona. Oczywiście ilość soli zależy od upodobań.

Koperkowa pierzynka :
Koperek siekamy i wkładamy do miseczki. Łączymy z oliwą, startymi żabkami czosnku, pieprzem cytrynowym, sokiem cytrynowym oraz z solą. Dokładnie mieszamy.
Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy przygotowanym koperkiem i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika na 15 - 20 min.
Rybka wspaniale smakuje , również zwykonana w paroważe.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz