"Danie,
które poprostu nie może nie wyjść .. Pyszny i soczysty łosoś ."
Porcja dla 2óch
osób:
- ok. 40 dag
świeżego łososia,
- 2 pęczki
koperku,
- 2 średniej
wielkości ząbki czosnku,
- pieprz
cytrynowy,
- ok. 4
łyżek oliwy z oliwek,
- sok z
cytryny, sól do smaku,
Przygotowanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 190 ̊ C.
Wskazówka :
Jeżeli mam zamrożone rybki, zawsze
odmrażam je w mleku z łyżką soli. Sposób ten sprawia, że ryba jest
delikatna i równomiernie osolona. Oczywiście ilość soli zależy od upodobań.
Koperkowa
pierzynka :
Koperek siekamy i wkładamy do
miseczki. Łączymy z oliwą, startymi żabkami czosnku, pieprzem cytrynowym,
sokiem cytrynowym oraz z solą. Dokładnie mieszamy.
Łososia wkładamy do naczynia
żaroodpornego. Smarujemy przygotowanym koperkiem i przykrywamy pokrywką.
Wkładamy do piekarnika na 15 - 20 min.
Rybka wspaniale smakuje , również
zwykonana w paroważe.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz