W rekonwalescencji pogrypowej, bardzo ważne jest dostarczanie wielu mikro i makroelementów utraconych w terapii lekami przeciwgorączkowymi i przeciwzapalnymi. Zdaję sobie sprawę, że wątróbka jest przez wiele osób potrawą znienawidzoną i kojarzoną
z traumą polegającą na zmuszaniu nas do jej jedzenia, poza tym kojarzy się przede wszystkim ze standardowej wersji – duszona
z cebulką, jednak na przykładzie swojego męża – zatwardziałego przeciwnika wątróbki, w życiu nie widziałam osoby, która tak ochoczo wcinała coś, czego nie lubi.
z traumą polegającą na zmuszaniu nas do jej jedzenia, poza tym kojarzy się przede wszystkim ze standardowej wersji – duszona
z cebulką, jednak na przykładzie swojego męża – zatwardziałego przeciwnika wątróbki, w życiu nie widziałam osoby, która tak ochoczo wcinała coś, czego nie lubi.
Warto pamiętać, że wątróbka jest bardzo bogatym źródłem żelaza, cynku i miedzi, witaminy D, B2, B12 oraz witaminy A - która to jest powodem, dla którego nie powinniśmy jeść wątróbki częściej niż raz na tydzień, gdyż nadmiar tej wit. Jest toksyczny. Wątróbka posiada także dużo kwasu foliowego, a najwięcej wątróbka drobiowa. Bardzo cenną witaminą zawartą w wątróbce jest wit. PP. W 100 gramach wątróbki znajduje się ponad połowa dziennego zapotrzebowania witaminy PP.
Wątróbka jest szalenie zalecana osobom uprawiającym sport i kobietom, gdyż wątróbka w 100 gramach tych podrobów jest aż 10 mg żelaza, gdzie dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn i kobiet to kolejno 12 i 18 mg.
Przepis mi się ‘przydarzył’ na drodze szukania składników, które aktualnie posiadałam w lodówce i tak, zamiast popularnych malin były truskawki z bazylią i słodyczą pochodzącą z soku z dzikiej róży. Wszystko z zieleniną i co najważniejsze – totalnie bezglutenowe
i bez laktozy. Odważyłabym się nawet stwierdzić, że wątróbka obtoczona w mące kukurydzianej jest znacznie bardziej chrupiąca, przez co danie jest po prostu smaczniejsze.
i bez laktozy. Odważyłabym się nawet stwierdzić, że wątróbka obtoczona w mące kukurydzianej jest znacznie bardziej chrupiąca, przez co danie jest po prostu smaczniejsze.
Składniki (2 osoby):
Wątróbka:
- 40 dag wątróbki drobiowej,
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej – do panierowania,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz
Zieleninka:
- 50 g rukoli,
- dwie czerwone cebule,
Sos:
- pół torebki mrożonych truskawek – ok. 200 g,
- bazylia,
- 3 łyżki soku z dzikiej rózy,
Do posypania:
- garść pestek ze słonecznika,
Wykonanie:
- Wątróbkę moczymy w mleku – ok 1- 2 h. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczy pochodzącej od żółci, oraz nada jej delikatności zarówno w smaku jak i konsystencji po smażeniu.
- Truskawki gotujemy z łyżeczką masła, dodajemy bazylię (suszonej jedną łyżeczkę lub jedną łyżkę posiekanej świeżej), odstawiamy do przestygnięcia.
- Blendujemy truskawki, doprawiamy sokiem z dzikiej róży.
- Myjemy i osuszamy rukolę.
- Kroimy cebulę w piórka.
- Rozgrzewamy patelnię (moja ma 28 cm średnicy) z jedną łyżką oleju i smażymy cebulę delikatnie oprószoną solą.
- Wątróbkę delikatnie osuszamy, wycinamy błony i żyłki.
- Obtaczamy wątróbkę w mące kukurydzianej. ( UWAGA: Wątróbki nie doprawiamy przed smażeniem! Sól sprawi, że wątróbka będzie twarda, a reszta przypraw może się stać gorzka).
- Wlewamy na patelnię ok. 2-3 łyżki oleju, czekamy aż się olej rozgrzeje i wrzucamy połowę z obtoczonych wcześniej wątróbek – wątróbka puszcza wodę a nie chcemy, aby się gotowała, tylko smażyła. W zależności od upodobań smażymy ją odpowiednio długo. Osobiście wolę dobrze wysmażoną dlatego smażę ok. 2,5 - 3 minut z każdej strony.
- Należy bardzo uważać gdyż wątróbka będzie bardzo pryskać podczas smażenia. Na sam koniec solimy i pieprzymy.
11. W taki sam sposób jak w ptk. 9 smażymy drugą porcję wątróbek.
12. Prażymy pestki ze słonecznika na suchej patelni – do zrumienienia.
13. Na talerz wykładamy kolejno: rukolę, podsmażoną cebulę, wątróbkę, polewamy sosem truskawkowym i posypujemy pestkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz