poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ekspresowe pierniczki bezglutenowe


Odkąd jestem na diecie bezglutenowej, próbuje dostosowywać część przepisów tak aby nie być zbyt bardzo pokrzywdzona. Nie wyobrażam sobie świąt  bez pierniczków stąd dzisiejszy przepis – dla wszystkich alergików jak i osób dbających o linię. J Przepis nie posiada jajek, glutenu oraz mleka, gdyż możemy go zastąpić wodą bądź mlekiem kokosowym. Pierniczki te, nie wymagają dodatkowego leżakowania aby zmiękły. Przepis zdecydowanie dla zapracowanych łasuchów.

Ciasteczka pieczemy dokładnie tyle ile jest w przepisie i odczekujemy aby ostygły i ciasto się odpowiednio związało. Wedle upodobań, możecie je jeść z dowolną polewą lub jak ja – ze szklanką mleka. Smacznego!

Składniki (na ok. 40 sztuk): 

Suche składniki:

- 275 g zmielonych płatków jaglanych lub mąki jaglanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 50 g przyprawy do pierników  najlepiej z domowego przepisu,
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli

Mokre składniki:

- 150 g miodu
- 115 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 7 łyżek mleka/mleka kokosowego/wody

Wykonanie:

Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Składniki mokre podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia się ( rozpuszczenia) składników, następnie wlewamy je do miski z przygotowanej wcześniej mieszanki. Dokładnie wyrabiamy i wkładamy, pod przykryciem, na 20 – 30 min do lodówki.
Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy na pergaminie. Wałkujemy lub formujemy dłońmi ciasto na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy ulubione kształty foremką i usuwamy pozostałe ciasto z pergaminu.

Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy 10 minut (opcja góra – dół).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz