Odkąd
jestem na diecie bezglutenowej, próbuje dostosowywać część przepisów tak aby
nie być zbyt bardzo pokrzywdzona. Nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków stąd dzisiejszy przepis – dla
wszystkich alergików jak i osób dbających o linię. J Przepis nie posiada jajek, glutenu oraz
mleka, gdyż możemy go zastąpić wodą bądź mlekiem kokosowym. Pierniczki te, nie
wymagają dodatkowego leżakowania aby zmiękły. Przepis zdecydowanie dla
zapracowanych łasuchów.
Ciasteczka
pieczemy dokładnie tyle ile jest w przepisie i odczekujemy aby ostygły i ciasto
się odpowiednio związało. Wedle upodobań, możecie je jeść z dowolną polewą lub
jak ja – ze szklanką mleka. Smacznego!
Składniki (na ok. 40 sztuk):
Suche składniki:
- 275 g zmielonych płatków jaglanych
lub mąki jaglanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 50 g przyprawy do pierników najlepiej z domowego przepisu,
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 50 g przyprawy do pierników najlepiej z domowego przepisu,
- 15 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 150 g miodu
- 115 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 7 łyżek mleka/mleka kokosowego/wody
- 115 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 7 łyżek mleka/mleka kokosowego/wody
Wykonanie:
Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Składniki
mokre podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia się ( rozpuszczenia)
składników, następnie wlewamy je do miski z przygotowanej wcześniej mieszanki.
Dokładnie wyrabiamy i wkładamy, pod przykryciem, na 20 – 30 min do lodówki.
Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Ciasto
wyjmujemy z lodówki i kładziemy na pergaminie. Wałkujemy lub formujemy dłońmi
ciasto na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy ulubione kształty foremką i usuwamy
pozostałe ciasto z pergaminu.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy 10
minut (opcja góra – dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz