poniedziałek, 21 grudnia 2015

Najprostsze trufle mleczno - kakaowe


W ferworze walki z kolejnymi specjałami na święta, szybciutko przedstawiam Wam trufle składające się tylko z 3 składników.

Składniki:

- puszka mleka skondensowanego (zagęszczonego),
- 2,5 szklanki mleka w proszku,
- 2 czubate łyżki stołowe kakao + trochę do obtoczenia

Wykonanie:


Miksujemy mleko skondensowane i kakao z mlekiem w proszku do otrzymania jednolitej gęstej masy. Wkładamy ją na ok. godzinę do lodówki – nie musimy przykrywać. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki. Nasypujemy trochę kakao do głębokiej miseczki – do późniejszego obtaczania trufli. Za pomocą łyżeczki do herbaty nakładamy odpowiednią ilość masy truflowej na dłoń i w niej formujemy kulkę o średnicy ok. 2,5 cm. Uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Trufle układamy na płaskim naczyniu i wkładamy do lodówki. Trufle powinniśmy wyjąć z lodówki ok. 30 min. przed podaniem aby delikatnie zmiękły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz