W
ferworze walki z kolejnymi specjałami na święta, szybciutko przedstawiam Wam
trufle składające się tylko z 3 składników.
-
puszka mleka skondensowanego (zagęszczonego),
-
2,5 szklanki mleka w proszku,
-
2 czubate łyżki stołowe kakao + trochę do obtoczenia
Miksujemy mleko skondensowane i kakao z mlekiem w
proszku do otrzymania jednolitej gęstej masy. Wkładamy ją na ok. godzinę do
lodówki – nie musimy przykrywać. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki.
Nasypujemy trochę kakao do głębokiej miseczki – do późniejszego obtaczania
trufli. Za pomocą łyżeczki do herbaty nakładamy odpowiednią ilość masy
truflowej na dłoń i w niej formujemy kulkę o średnicy ok. 2,5 cm. Uformowaną
kulkę obtaczamy w kakao. Trufle układamy na płaskim naczyniu i wkładamy do
lodówki. Trufle powinniśmy wyjąć z lodówki ok. 30 min. przed podaniem aby
delikatnie zmiękły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz